Selecteer een pagina
Tien jaar participatie Torenbosje gevierd met nieuwe kunstroute

25 mei 2024

Tien jaar participatie Torenbosje gevierd met nieuwe kunstroute

PERSBERICHT | Het Torenbosje is inmiddels een geliefde plek in de Oostrand van de gemeente Dronten. Vrijdag 24 mei vierden Stichting Projecten Rondom Het Torenbosje en eigenaar Staatsbosbeheer tien jaar succesvolle samenwerking. In 2014 kreeg de stichting de verantwoordelijkheid voor het beheer voor het Torenbosje. Met heel veel vrijwilligerswerk is het nu een gewaardeerde pleisterplaats geworden. Ter gelegenheid van het jubileum werd het nieuwste initiatief gelanceerd, een kunst- en cultuurroute in de oostrand van de gemeente Dronten. Commissaris van de Koning Arjen Gerritsen nam het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van stichtingsvoorzitter Piet Boer.

Op de zogenaamde ‘participatieladder’ is zelfbeheer het hoogste niveau van de ladder, de meest ver gaande vorm van betrokkenheid van de omgeving bij gebieden van Staatsbosbeheer. Vandaar dat stichtingsvoorzitter Piet Boer en provinciehoofd Staatsbosbeheer Riena Tienkamp samen een echte ladder beklommen om het eerste exemplaar van de nieuwe routeflyer te ‘plukken’ uit een door Staatsbosbeheer geschonken koningslinde. Daarna kreeg Commissaris van de Koning Gerritsen deze nieuwe routeflyer overhandigd waarbij hij geassisteerd werd door een trotse wethouder Van Bergen van de gemeente Dronten.

Klein maar fijn
Voorzitter Piet Boer van de stichting vertelde over de bijzondere geschiedenis van het 7 hectare grote bosje. Genoemd naar de olieboortoren die tussen 1965 en 1968 proefboringen naar olie heeft gedaan. Dronten werd uiteindelijk niet het Slochteren van Flevoland, de toren verdween en het bosje raakte een beetje in de vergetelheid. Tot de omwonenden met een plan kwamen om het bosje te ontwikkelen tot een recreatief en educatief knooppunt. Zij richtten hiervoor een stichting op die een overeenkomst met eigenaar Staatsbosbeheer sloot. Hiermee startte de uitwerking van de visie voor het Torenbosje met onder andere een speurtocht, picknickplaatsen, een huttenbouwplaats en waterpomp, een eigentijds monument, kunstige graffitibeschildering van een elektriciteitshuisje, een notenbomenweide. Daarnaast werden ook in de omgeving in de loop van tien jaar vele activiteiten ontplooid, samen met de ondernemers van de Oostrand. Piet Boer: “Ondernemers zien kansen in dit mooie gebied met water, bos en landerijen en hebben zich gericht op verbreding van hun bedrijf naar meer toerisme en lokale producten. Samen willen we de schoonheid van het gebied bekend maken bij een breed publiek.”

Vrijwillige inzet
Provinciehoofd Riena Tienkamp van Staatsbosbeheer was ook erg blij met zoveel mooie initiatieven en vrijwillige inzet. “Staatsbosbeheer hecht veel waarde aan betrokkenheid van de omgeving bij de natuur. Ruimte geven voor initiatieven en daar goede afspraken over maken is een mooie vorm van samenwerking waar ook de recreanten uit Flevoland en daarbuiten profijt van hebben. Extra feestelijk ook, omdat Staatsbosbeheer dit jaar 125 jaar bestaat en 2024 heeft uitgeroepen tot het ‘Jaar van het bos’.”

Flevolands ondernemerschap
Commissaris van de Koning Gerritsen noemde het Torenbosje een plek waar veel belangrijke kenmerken van Flevoland samenkomen zoals ondernemerschap, samenwerking, recreatie en toerisme, natuur en landbouw.

Nieuwe Kunstroute
De nieuw ontwikkelde kunstflyer ‘BeKIJK het in de Oostrand!’ geeft een overzicht van een 15-tal bijzondere kunst- en cultuurobjecten in de Oostrand van Dronten en is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Dronten Geeft Je De Ruimte (merk van Dronten Marketing) . Deze flyer nodigt uit om mee te gaan op een boeiende reis door onze Flevolandse geschiedenis en cultuur, rechtstreeks vanuit het hart van de Oostrand.

Verborgen verleden
“Mensen denken dat wij geen geschiedenis hebben, maar die is er wel, alleen niet direct zichtbaar”, vertelt Coby Dekker-van den Berg van Stichting Projecten Rondom Het Torenbosje. Zo werden er na de drooglegging van Flevoland maar liefst 425 scheepswrakken aangetroffen. Eén daarvan is te vinden aan het Overijsselsepad in Dronten en opgenomen in de kunst- en cultuurroute. Ook het Scheepswrak Fluitschip doet herinneren aan het woelige verleden van de Zuiderzee.

Polderpioniersvrouw
Naast de twee scheepswrakken licht de route onder andere een historische wandeling uit, die zelfs teruggaat naar de prehistorie. Monumenten zoals het Jamboree Monument Universal Solidarity, onthuld door wijlen Prins Claus, en het kunstwerk Polderpioniersvrouw, een eerbetoon aan de vrouwen die een cruciale rol speelden bij het ontstaan van de polders, komen ook in de route aan bod.

Hart voor de streek
De kunst- en cultuurroute is bedoeld voor iedereen, inclusief kinderen. “Of je nu van natuur houdt, graag fietst of met de auto toert, er zit voor iedereen wel wat bij.” Onderweg kom je langs vele mooie terrassen en boerderijen waar bezoekers terecht kunnen voor een hapje en een drankje. “Het zijn allemaal ondernemers met hart voor de streek”, aldus Dekker-van den Berg. “Zo hebben de Oostrand Ondernemers ook een fietsroute langs al hun bedrijven gemaakt en deze is prima te combineren met het bezoek aan één of meer objecten van de kunstflyer!” De flyer ‘BeKIJK het in de Oostrand!’ is vanaf 24 mei verkrijgbaar bij diverse Oostrand-ondernemers en bij het Gemeentehuis van Dronten.

Foto: © Jack Dekker – V.l.n.r. Riena Tienkamp, hoofd Flevoland Staatsbosbeheer – Piet Boer, voorzitter Stichting Projecten Rondom Het Greppelveld – Arjen Gerritsen, Commissaris van de Koning Flevoland – Peter van Bergen, wethouder van de gemeente Dronten

Captured by Us fotograaf

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code