Selecteer een pagina
Provincie Flevoland maakt wegen veiliger met nieuw plan voor het weggennet

15 februari 2025

Provincie Flevoland maakt wegen veiliger met nieuw plan voor het weggennet

PERSBERICHT | Om de verkeersveiligheid in Flevoland te verbeteren, hebben Gedeputeerde Staten op 11 februari 2025 een nieuw wegencategoriseringsplan vastgesteld. Dit plan is mede gebaseerd op de inzichten van ruim 1.200 inwoners die vorig jaar hun ervaringen deelden via de enquête ‘Verkeersveilig Flevoland’.

De belangrijkste ervaringen van weggebruikers
Uit de enquête blijkt dat veel Flevolanders zich zorgen maken over de veiligheid op provinciale wegen.
De belangrijkste knelpunten die genoemd werden:
• Te hoge snelheden en grote snelheidsverschillen zorgen voor gevaarlijke situaties.
• Landbouwvoertuigen worden vaak op een gevaarlijke manier ingehaald door automobilisten (volgens 61% van de deelnemers).
• Veel deelnemers ervaren onveiligheid door inhalende tegenliggers en weggebruikers die doorrood licht rijden.
• Aanwonenden voelen zich over het algemeen veilig bij het oprijden van hun erf, maar een derde vindt dit nog steeds risicovol.
• De meeste bewoners ervaren weinig tot geen verkeershinder, maar 31% geeft aan last te hebben van lawaai, trillingen of luchtvervuiling.
Deze uitkomsten hebben een rol gespeeld in het nieuwe plan, dat gericht is op een betere balans tussen veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid.

Maatwerk in plaats van standaard snelheidsverlaging
Eén van de veranderingen in het wegencategoriseringsplan is dat in plaats van overal de snelheid van 80 km per uur naar 60 km per uur te verlagen, de provincie kiest voor maatwerk. Bijvoorbeeld:
• Bij locaties met dichte bebouwing, oversteekplaatsen en verkeersplateaus wordt 60 km per uur als veiliger ervaren.
• Op de provinciale wegen blijft 80 km per uur de standaard, in lijn met de wens van weggebruikers (resultaat verkeerveiligheidsenquête).

Nieuwe categorie: ‘GOW-aangepast’
Een gebiedsontsluitingsweg (GOW) verbindt dorpen, steden en andere gebieden met elkaar waar meestal een limiet van 80 km per uur geldt. Sommige gebiedsontsluitingswegen hebben naast hun functie als doorgaande route ook veel woningen, bedrijven, oversteekplaatsen of landbouwverkeer langs de weg. Op deze plekken is extra aandacht nodig voor de veiligheid. Daarom worden ze ‘GOW- aangepast’ Sommige gebiedsontsluitingswegen krijgen een nieuwe status als ‘GOW-aangepast’, omdat ze naast een doorstromingsfunctie ook een verblijfsfunctie hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor wegen met:
• Overstekende fietsers, voetgangers of buspassagiers
• Woonpercelen met in- en uitritten langs de weg
• Landbouwverkeer op de rijbaan
Wegen die deze status krijgen, zijn bijvoorbeeld de Espelerweg in Emmeloord, de Wrakkenweg in Rutten en de Lisdoddeweg in Lelystad. Hier worden verkeersveiligheidsmaatregelen getroffen zonder beperking van de doorstroming en de bereikbaarheid.

Afschalen van sommige stroomwegen
Een paar wegen worden van stroomweg naar gebiedsontsluitingsweg teruggebracht. Dit betekent dat deze wegen niet meer als ‘hoofdroute voor doorgaand verkeer’ gelden en beter aansluiten bij hun werkelijke gebruik. Dit geldt onder andere voor:
• Kamperhoekweg (N711)
• Waterlandseweg (N305)
• Houtribweg (N307)
De provincie wil hiermee de verkeersfunctie van deze wegen beter afstemmen op de omgeving en het gebruik.

Verkeersveiligheid zonder verlies van bereikbaarheid
Het doel van deze aanpassingen is om de verkeersveiligheid te verbeteren, zonder dat weggebruikers langer onderweg zijn of routes moeten kiezen die niet geschikt zijn voor doorgaand verkeer. Daarom blijft de provincie samenwerken met gemeenten en hulpdiensten om ervoor te zorgen dat de bereikbaarheid goed blijft.

Ook worden de resultaten van de enquête gebruikt om verkeersveiligheidscampagnes en educatieve activiteiten te ontwikkelen, samen met organisaties zoals de politie, ANWB en Veilig Verkeer Nederland.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Kijk op het online platform Verkeersveilig Flevoland.

Foto: © Provincie Flevoland

Dronten Viert!

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code