Selecteer een pagina
“Een kind brengt je in een andere wereld.”

15 oktober 2024

“Een kind brengt je in een andere wereld.”

PERSBERICHT | Ongewenst kinderloze mensen missen op latere leeftijd vaak ook de beleving van opa of oma zijn. Tegelijkertijd zijn er kinderen die het zonder opa en oma moeten stellen. Coalitie ZamenEen probeert deze groepen aan elkaar te koppelen in een nieuw project: Generatie GrootKlein. Het verhaal van een spontaan inwonerinitiatief.

“We missen het allebei heel erg”, ontboezemt Jolande Stuut. In haar vorige woonplaats waren zij en haar man Willem al eens bonus-grootouders geweest. Door persoonlijke omstandigheden van de moeder van het kind kwam daar tot hun spijt een einde aan. Eerder hadden ze ook al ervaring opgedaan als tijdelijke steunouder. Toen ze naar Dronten verhuisden hadden ze de eerste anderhalf jaar andere dingen aan hun hoofd, “Maar het begon toch weer te kriebelen”, vertelt Jolande. “Ik ontdekte dat hiervoor in Dronten nog geen initiatieven bestonden maar op internet kwam ik wel MeerSamen en de activiteiten van de coalitie ZamenEen tegen. En daar heb ik toen contact mee gezocht en mijn ideeën toegelicht.”

Grote doelgroep

Yvon Bus van MeerSamen omarmde het initiatief en besprak het met de coalitiepartners Humanitas en Welzijn Jongerenwerk. Deze organisaties komen via hun projecten Homestart en Opgroeicafé al in aanraking met de andere doelgroep (ouders met kinderen) en zegden graag hun medewerking toe. Onder de naam Generatie GrootKlein is het initiatief afgelopen zomer verder uitgewerkt en onlangs is een eerste contactmoment georganiseerd. De partners achter Generatie GrootKlein vinden de tijd nu rijp om de publiciteit te zoeken.

De doelgroep is volgens de organisatoren best groot. “Het gaat niet alleen om kinderloze senioren die dus ook geen kleinkinderen hebben”, zegt Yvon. “Er zijn ook situaties waarin grootouders en kleinkinderen te ver bij elkaar vandaan wonen. Of waar het contact is verbroken. In al deze situaties kan ons initiatief een oplossing bieden.”

Nek uitsteken

Generatie GrootKlein organiseert elke 3 weken een contactmiddag in het Denksportcentrum aan De Oost 52 in Dronten. Daar kunnen zowel de potentiële opa’s en oma’s als de kinderen met hun ouders in een ongedwongen en neutrale omgeving kennis maken. “Het moet een natuurlijk proces zijn”, licht Yvon toe. “We sturen niet persé op vaste koppels. Maar als er een klik ontstaat kunnen de grootouders en de kinderen ook 1 op 1 afspreken. Maar dat gebeurt alleen als ze er zelf klaar voor zijn”

Jolande Stuut is blij dat het project van de grond is gekomen en hoopt via Generatie GrootKlein weer leuke contacten met kinderen te krijgen. “Ik vind het heerlijk om met kinderen om te gaan. Ze zijn ontwapenend en hebben hun eigen wereldje. Je kunt met kinderen heel veel warme momenten beleven. Meegaan met afzwemmen bijvoorbeeld, of Sinterklaas vieren. Maar het is ook leuk om tijdens vakantie een klein cadeautje voor ze te kopen. Je komt in een andere wereld terecht. Ik kan het iedereen aanbevelen. Want als je het grootouderschap mist en je doet er niets mee, krijg je later spijt.”

Het eerstvolgende contactmoment van Generatie GrootKlein is op vrijdag 8 november van 14.30 tot 16.30 uur.

Foto: © De DronterReporter

Deel dit bericht!

Tip de redactie!
Scan de code